Näin valitset oikeanlaiset juoksukengät: Asiantuntijan vinkit jalkojen hyvinvoinnin varmistamiseen

04/05/2023

Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka valita oikeanlaiset juoksukengät eri jalkatyypeille ja käyttötarkoituksiin. Asiantuntijoiden vinkit auttavat sinua löytämään sopivat kengät, jotka tukevat jalkaa oikeissa kohdissa ja parantavat juoksukokemusta.

VoimaaElamaan

Toimittaja

Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka valita oikeanlaiset juoksukengät eri jalkatyypeille ja käyttötarkoituksiin. Asiantuntijoiden vinkit auttavat sinua löytämään sopivat kengät, jotka tukevat jalkaa oikeissa kohdissa ja parantavat juoksukokemusta.

Juoksukengän merkitys hyvälle juoksukokemukselle

Juoksukengän rooli iskunvaimennuksessa

Juoksukengät on suunniteltu vaimentamaan jalkojen iskut maata vasten juostessa. Iskunvaimennus auttaa suojaamaan jalkoja, nilkkoja ja polvia rasitusvammoilta ja kulumiselta, mikä on erityisen tärkeää, kun juokset kovilla alustoilla kuten asfaltilla.

Kenkien vaikutus juoksutekniikkaan

Hyvin istuvat ja sopivan tyyppiset juoksukengät voivat auttaa parantamaan juoksutekniikkaa. Oikeanlaiset kengät tukevat jalkaa oikeissa kohdissa ja auttavat jalkaa liikkumaan luonnollisesti juoksun aikana. Tämä voi auttaa parantamaan juoksun tehokkuutta ja vähentää loukkaantumisriskiä.

Juoksukengät ja loukkaantumisten ehkäisy

Oikeanlaiset juoksukengät voivat auttaa ehkäisemään yleisiä juoksusta johtuvia loukkaantumisia, kuten jännetuppitulehdusta, penikkatautia, nivelrikkoa ja rasitusmurtumia. Kengät, jotka tarjoavat hyvän iskunvaimennuksen ja tuen, suojaavat jalkoja ja nilkkoja liialliselta rasitukselta.

Juoksijan jalkatyypin määrittäminen

Neutraali jalka

Neutraalissa jalkatyypissä jalka rullaa tasaisesti kantapäästä päkiälle ilman, että jalkaterä kääntyy liikaa sisään- tai ulospäin. Tämä jalkatyyppi on yleisin ja edellyttää neutraaleja juoksutossuja.

Ylipronaatio

Ylipronaatio tarkoittaa sitä, että jalka kääntyy liikaa sisäänpäin juoksun aikana. Tämä voi johtaa jalkaterän sisäkaaren kuormittumiseen ja aiheuttaa kipua ja rasitusvammoja. Ylipronaatiota korjaavat juoksukengät tukevat jalkaterän sisäkaarta ja auttavat estämään liiallisen sisäänkääntymisen.

Alipronaatio (supinaatio)

Alipronaatio eli supinaatio tarkoittaa, että jalka kääntyy liikaa ulospäin juoksun aikana. Tämä voi johtaa jalkaterän ulkoreunan kuormittumiseen ja aiheuttaa kipua ja rasitusvammoja. Alipronaatioon sopivat juoksukengät tarjoavat erinomaisen iskunvaimennuksen ja joustavuuden, jotta jalka saa tarvittavan tuen ulkoreunan kuormittumisen vähentämiseksi.

Oikeanlaisen juoksukengän valinta jalkatyypin perusteella

Neutraalin jalan kengät

  • Tasapainoinen iskunvaimennus
  • Keskitason kaaren tuki

Neutraalin jalkatyypin omaaville juoksijoille sopivat kengät, joissa on tasapainoinen iskunvaimennus ja keskitason kaaren tuki. Nämä kengät tarjoavat tarvittavan tuen ja vaimennuksen juoksemiseen.

Ylipronaation kengät

  • Vahvistettu sisäkaari
  • Hyvä iskunvaimennus

Ylipronaatiota korjaavat kengät tukevat jalkaterän sisäkaarta ja auttavat estämään liiallisen sisäänkääntymisen. Nämä kengät on suunniteltu tarjoamaan hyvä iskunvaimennus ja tukea jalkaa juoksun aikana.

Alipronaation kengät

  • Erittäin hyvä iskunvaimennus
  • Joustavuus

Alipronaatioon sopivat kengät tarjoavat erinomaisen iskunvaimennuksen ja joustavuuden, jotta jalka saa tarvittavan tuen ulkoreunan kuormittumisen vähentämiseksi. Nämä kengät ovat usein kevyitä ja joustavia, jotta ne tukevat luonnollista liikerataa juoksun aikana.

Juoksukengän koon valinta

Jalkaterän pituus

Juoksukengän koon valitsemisessa on tärkeää huomioida jalkaterän pituus. Juoksukengissä on suositeltavaa valita hieman suurempi koko kuin normaalikengissä, jotta varpaiden eteen jää riittävästi tilaa. Tämä auttaa ehkäisemään varpaiden hankaamista kengän etuosassa ja vähentää rakkojen muodostumisen riskiä.

Jalkaterän leveys

Leveyden osalta on tärkeää valita kengät, jotka sopivat jalkaterän leveydelle. Liian kapeat kengät voivat aiheuttaa hankaumia ja epämukavuutta, kun taas liian leveät kengät eivät tarjoa riittävää tukea.

Varvas- ja kantatilan merkitys

Kun valitset juoksutossuja, varmista, että varpaiden yläpuolelle jää riittävästi tilaa ja kantapää pysyy tukevasti paikallaan kengässä. Tämä auttaa ehkäisemään hankaumia ja varmistaa, että jalka saa tarvittavan tuen juoksun aikana.

Miten kokeilla ja testata juoksukengät ennen ostopäätöstä

Kokeilemisen ajankohta

Paras aika kokeilla juoksutossuja on iltapäivällä tai illalla, sillä jalkasi ovat yleensä hieman turvonneet päivän mittaan. Tämä auttaa sinua valitsemaan kengät, jotka tuntuvat mukavilta koko päivän ajan.

Sopivat juoksusukat

Kun kokeilet juoksutossuja, käytä samanlaisia sukkia, joita aiot käyttää juostessasi. Tämä varmistaa, että saat oikean istuvuuden ja mukavuuden kengissä.

Kävely- ja juoksutesti

Kävele ja juokse kengissä kaupassa tai juoksukaupan testiradalla, jos sellainen on saatavilla. Tarkista, että kengät tuntuvat mukavilta ja tukevilta juoksun aikana, eivätkä aiheuta hankaumia tai epämukavuutta.

Juoksukengän kesto ja vaihtoväli

Kulutuspinnan tarkastaminen

Tarkista säännöllisesti juoksutossujesi kulutuspinta ja pohjan kulumisen merkit. Jos kulutuspinnan kuvio on kulunut tasaiseksi tai pohjassa näkyy halkeamia, on aika harkita uusien kenkien hankkimista.

Iskunvaimennuksen heikkeneminen

Iskunvaimennus heikkenee ajan myötä, ja tämä voi johtaa lisääntyneeseen rasitukseen jaloille ja nivelille. Huomaat iskunvaimennuksen heikentyneen, jos kengät tuntuvat kovalta tai mukavuus on heikentynyt merkittävästi.

Milloin on aika vaihtaa juoksukengät

Yleensä juoksukengät kestävät noin 500-800 kilometriä, mutta tämä voi vaihdella yksilöllisesti. Jos huomaat kulumisen merkkejä tai iskunvaimennuksen heikkenemistä, on aika harkita uusien kenkien hankkimista.

Eri tyyppisten juoksukengät eri olosuhteisiin

Maastojuoksukengät

Maastojuoksukengät on suunniteltu erityisesti maastossa juoksemiseen. Ne tarjoavat paremman pidon ja kestävyyden kuin tavalliset juoksukengät, ja ne sopivat erinomaisesti raskaammille ja epätasaisemmille alustoille.

Polkujuoksukengät

Polkujuoksukengät sopivat juoksemiseen poluilla ja metsäteillä. Ne tarjoavat hyvän pidon ja iskunvaimennuksen sekä tuki- ja suojaominaisuudet, jotta juoksija voi nauttia mukavasta ja turvallisesta juoksukokemuksesta epätasaisilla ja teknisillä reiteillä.

Kilpajuoksukengät

Kilpajuoksukengät on suunniteltu erityisesti kilpailuihin ja nopeisiin harjoituksiin. Ne ovat kevyempiä ja ohuempia kuin tavalliset juoksukengät, ja ne tarjoavat paremman energiansäästön ja tehokkuuden juoksun aikana. Kilpajuoksukengät eivät kuitenkaan ole tarkoitettu päivittäiseen käyttöön, sillä ne eivät tarjoa yhtä paljon iskunvaimennusta ja tukea kuin harjoittelukengät.

Yhteenveto: Näin valitset sopivat juoksukengät

Muista jalkatyypin määrittäminen

Jalkatyypin määrittäminen auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset juoksukengät, jotka tukevat jalkaa oikeissa kohdissa ja auttavat ehkäisemään loukkaantumisia.

Kenkien kokeileminen ja testaaminen

Kokeile ja testaa juoksukengät ennen ostopäätöstä. Varmista, että kengät tuntuvat mukavilta ja tukevilta kävelyn ja juoksun aikana.

Huomioi erilaiset olosuhteet ja käyttötarkoitukset

Valitse juoksukengät käyttötarkoituksen mukaan. Eri olosuhteisiin ja alustoihin sopivat erilaiset juoksukengät, kuten maastojuoksukengät, polkujuoksukengät ja kilpajuoksukengät.

Noudattamalla näitä ohjeita voit valita itsellesi sopivat juoksukengät, jotka tarjoavat hyvän tuen, mukavuuden ja suojan juoksuharrastuksen eri puolilla. Hyvät juoksukengät auttavat parantamaan juoksukokemusta ja edistävät terveellistä ja turvallista juoksuharrastusta.