Venyttelyn merkitys ja parhaat venyttelyharjoitukset lihasten huoltamiseen

04/04/2023

Venyttely on tärkeä osa fyysistä harjoittelua ja hyvinvointia, ja sillä on monia etuja, kuten liikkuvuuden lisääminen, lihasjännityksen vähentäminen ja kivun lievitys. Tässä artikkelissa käymme läpi venyttelyn merkityksen ja esittelemme parhaita venyttelyharjoituksia, joita voit tehdä säännöllisesti lihasten huoltamiseksi. Venyttelyn merkitys Venyttelyllä on useita hyötyjä, kuten: Parhaat venyttelyharjoitukset lihasten huoltamiseen Muista tehdä venyttelyharjoitukset säännöllisesti ja pitää venytykset…

VoimaaElamaan

Toimittaja

Venyttely on tärkeä osa fyysistä harjoittelua ja hyvinvointia, ja sillä on monia etuja, kuten liikkuvuuden lisääminen, lihasjännityksen vähentäminen ja kivun lievitys. Tässä artikkelissa käymme läpi venyttelyn merkityksen ja esittelemme parhaita venyttelyharjoituksia, joita voit tehdä säännöllisesti lihasten huoltamiseksi.

Venyttelyn merkitys

Venyttelyllä on useita hyötyjä, kuten:

 1. Liikkuvuuden parantaminen: Venyttely auttaa lisäämään nivelten liikkuvuutta ja parantamaan lihasten joustavuutta, mikä voi helpottaa arjen toimintoja ja parantaa urheilusuorituksia.
 2. Lihasten huoltaminen: Säännöllinen venyttely auttaa ylläpitämään lihasten pituutta ja vähentämään lihaskireyttä, mikä voi auttaa ehkäisemään loukkaantumisia ja parantaa suorituskykyä.
 3. Kivun lievitys: Venyttely voi auttaa lievittämään lihasjännityksestä johtuvaa kipua ja edistää lihasrelaksaatiota.
 4. Rentoutuminen ja stressin lievitys: Venyttely voi auttaa vähentämään stressiä ja edistää rentoutumista, mikä on tärkeää mielen hyvinvoinnin kannalta.
 5. Verenkierron parantaminen: Venyttely voi auttaa parantamaan verenkiertoa ja hapen saantia lihaksiin.

Parhaat venyttelyharjoitukset lihasten huoltamiseen

 1. Pohjelihasvenytys: Seiso seinää vasten ja aseta toinen jalka eteen. Pidä takana olevan jalan kantapää maassa ja taivuta etummaisen jalan polvea, kunnes tunnet venytyksen pohjelihasessa. Pidä venytys 15–30 sekuntia ja toista toisella jalalla. Täältä löydät kuvallisen ohjeen pohjelihasvenytykseen.
 2. Lonkankoukistajavenytys: Aseta polvi maahan ja toinen jalka eteen, niin että molemmat polvet ovat 90 asteen kulmassa. Työnnä lantiota eteenpäin, kunnes tunnet venytyksen etummaisen jalan lonkankoukistajassa. Pidä venytys 15–30 sekuntia ja toista toisella jalalla. Voit katsoa kuvallisen ohjeen lonkankoukistajavenytykseen täältä.
 3. Reisien takaosan venytys: Istu lattialla, suorista toinen jalka eteenpäin ja koukista toisen jalan polvi, niin että jalkapohja koskettaa toisen jalan sisäreittä. Nojaa eteenpäin suoristetun jalan yli ja yritä koskettaa varpaita, kunnes tunnet venytyksen reiden takaosassa. Pidä venytys 15–30 sekuntia ja toista toisella jalalla. Tarkista tämä kuva ohjeista.
 4. Niskan venytys: Istu tai seiso suorassa asennossa. Kallista päätä hitaasti toiselle olkapäälle, kunnes tunnet venytyksen niskan toisella puolella. Pidä venytys 15–30 sekuntia ja toista toiselle puolelle. Katso täältä ohjeet niskan venytykseen.
 5. Rintalihasten venytys: Seiso tai istu suorassa asennossa. Vie kädet selän taakse ja koukista kyynärpäät. Nosta käsiä ylöspäin, kunnes tunnet venytyksen rintalihaksissa. Pidä venytys 15–30 sekuntia. Voit löytää ohjeet rintalihasten venytykseen täältä.
 6. Alaselän venytys: Asetu selinmakuulle ja koukista polvet. Vedä polvet rintaa kohti ja pidä kädet polvien ympärillä. Pidä venytys 15–30 sekuntia. Tämä venytys on hyväksi istumatyötä tekeville. Katso ohjeet alaselän venytykseen täältä.
 7. Hartia- ja yläselän venytys: Istu tai seiso suorassa asennossa. Vie kädet eteenpäin ja lukitse sormet yhteen. Työnnä käsiä eteenpäin ja pyöristä yläselkä, kunnes tunnet venytyksen hartioissa ja yläselässä. Pidä venytys 15–30 sekuntia. Katso ohjeet hartia- ja yläselän venytykseen täältä.

Muista tehdä venyttelyharjoitukset säännöllisesti ja pitää venytykset mukavina, ilman kipua. Venyttely voi olla osa aktiivista elämää vanhemmiten ja auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja ehkäisemään loukkaantumisia.

Yhteenveto

Venyttely on tärkeä osa hyvinvointia, ja sillä on monia etuja, kuten liikkuvuuden lisääminen, lihasjännityksen vähentäminen ja kivun lievitys. Kokeile näitä venyttelyharjoituksia osana säännöllistä liikuntarutiiniasi, jotta voit nauttia venyttelyn eduista ja parantaa elämänlaatuasi.

Seuraavaksi, tutustu artikkeliin työergonomiasta ja opi, miten voit tehdä työskentelystäsi mukavampaa ja terveellisempää.